lunes, 2 de diciembre de 2013

El món casteller veu més castells de gamma extra que mai

La temporada 2013 ha estat la que més castells de gamma extra ha vist en la història comptant el nou de vuit com a tal. Els 43 castells de màxima categoria de l'any 2000 queden superats pels 47 d'enguany, segons dades del twitter @castellística.

Les estadístiques confirmen la situació pletòrica d'un món casteller en creixement, amb cinc colles que han estat capaces de carregar al menys un gamma extra. Els Xiquets de Tarragona, a més, van intentar per Tots Sants en dues ocasions el cinc de nou amb folre. Tres colles més han assajat castells de la categoria: els Capgrossos de Mataró, que no han pogut repetir el dos de nou amb folre i manilles, els Castellers de Sants, que no van poder portar el seu primer pilar de vuit amb folre i manilles a la diada de Tots Sants, i els Castellers de Barcelona, que tampoc van aconseguir el seu objectiu de provar el nou de vuit per primera vegada.


Tres de deu amb folre i manilles descarregat
pels Castellers de Vilafranca. Fotografia
pròpia.
La colla que més n'ha fet ha estat de nou la dels Castellers de Vilafranca, que han completat una temporada de somni. Els èxits dels verds han passat per convertir-se en la segona colla en tota la història que descarrega el tres de deu amb folre i manilles i només haver caigut un cop en tot l'any, en el segon intent de quatre de deu amb folre i manilles de la història. La diferència entre els vilafranquins i la resta de colles, com ja ha passat els darrers anys, no ha passat només per la magnitud dels castells que es plantegen, sinó per la àmplia gamma que ha aconseguit dominar. Han aconseguit descarregar fins a vuit castells de gamma extra diferents tres de deu amb folre i manilles, quatre de nou sense folre, tres i quatre de nou amb folre i agulla, cinc de nou amb folre, torre de nou i pilar de vuit amb folre i manilles, i nou de vuit, fent l'aleta fins a 22 vegades a castells d'aquesta categoria. Els verds van completar, a més, per Sant Fèlix, la millor actuació mai vista pel món casteller, ajuntant un castell de deu, el tres de deu amb folre i manilles, un castell amb agulla, el quatre de nou amb folre i agulla, un castell net, el quatre de nou sense folre, i el pilar màxim, el pilar de vuit amb folre i manilles.

Les dues colles de Valls han estat també protagonistes de la temporada. La Colla Vella dels Xiquets de Valls ha estat la segona que més castells de gamma extra ha coronat, nou. Tot i que el tres de deu amb folre i manilles es va resisitir als vallencs, la Colla Vella ha pogut coronar el cinc de nou amb folre i descarregar el pilar de vuit i la torre de nou amb folre i manilles, i el nou de vuit. La Colla Joves Xiquets de Valls, per la seva banda, va aconseguir la millor actuació de la seva història per Santa Úrsula, quan van descarregar el quatre de nou sense folre, el cinc de nou amb folre i van carregar el primer pilar de vuit amb folre i manilles de la seva història.

El duel tarragoní també ha aclaparat gran atenció per part del món casteller. La Colla Jove dels Xiquets de Tarragona ha coronat fins a quatre vegades el cinc de nou amb folre i ja n'ha descarregat cinc de consecutius, un màxim històric. Els de la camisa lila han descarregat també el nou de vuit en quatre ocasions, i van aconseguir a la Fira de Santa Teresa coronar el primer pilar de vuit amb folre i manilles de la seva història. Els Xiquets de Tarragona, en canvi, no han aconseguit fer l'aleta al cinc de nou amb folre, que van intentar sense èxit en dues ocasions per Sant Fèlix. La temporada dels matalassers, tot i així, ha estat la millor de la seva història, descarregant fins a onze castells de nou.

Els Minyons de Terrassa han estat la cinquena colla que ha coronat castells de gamma extra. Tot i la renovació de troncs que han viscut enguany, els malves van aconseguir carregar la torre de nou amb folre i manilles a la diada de Sant Fèlix i el cinc de nou amb folre a la seva pròpia diada fa tres setmanes. Els terrassencs també van provar de portar a plaça a la seva diada el pilar de vuit amb folre i manilles, però la caiguda del cinc de nou amb folre els va impedir intentar-lo.

No hay comentarios:

Publicar un comentario