Antoni Bassas obre el curs 2.013-2.014

El passat 7 d'octubre Antoni Bassas va ser l'encarregat de donar la lliçó inaugural del curs que comença a la Facultat de Comunicació. El rector de la universitat, Ferran Sancho Pifarré, i el degà de la facultat, Josep Maria Català Domènech, van introduir la xerrada fent al·lusió a les retallades.

L'excorresponsal als EUA per TV3 i actual periodista del diari Ara va començar la lliçó introduint un dels seus fils conductors: la tecnologia. Va llegir els tuits que el mencionaven relacionats amb la xerrada, per tot seguit referir-se a les novetats que produïa un món tan modern. Bassas va explicar que no és el mateix referir-se a un grup tancat de gent que parlar davant d'una càmera: el missatge i el registre varien.

El periodista va explicar que els qui eren a l'aula, eren afortunats de gaudir de la universitat, i que tenien el deute moral de respondre amb dedicació a l'esforç econòmic que la societat feia per nosaltres. Creu que la clau de tot èxit recau en la perseverança i en la confiança que el que a un li passa depèn de si mateix.

Bassas va definir el periodisme com "una mirada projectada per algú que té veu i sap explicar la seva perspectiva". Així mateix, va explicar que el periodisme era discutible per tothom, i que precisament el criteri propi i el saber explicar-se, tenir una veu, havien de poder-nos defensar.

Quant a l'estil, Bassas recomana, apel·lant a un llibre de George Orwell, que el periodista sàpiga què vol dir i com ho diu, de la manera més curta i evitant caure en metàfores i símils habituals, trencant les normes sempre que facin dir barbaritats. En la mateixa línia, el periodista elogia l'expressió oral dels nord-americans. Segons Bassas busquen impressionar amb la parla, i per aquest motiu dels presidents dels Estats Units se'n recorden frases, discursos.

"Si la teva samarreta no està bruta, és que no has estat al partit". Bassas va voler explicar amb aquesta frase nord-americana que en jerarquitzar l'actualitat el periodista ha de tenir un compromís personal, en el que recau la redirecció de l'ofici del periodisme en la modernitat. En aquest sentit, però, Bassas va explicar que el periodisme sempre ha estat influenciat pel poder polític i econòmic.

Per cloure l'acte, el rector va demanar la responsabilitat del periodisme i del ciutadà. Segons Ferran Sancho, els governs no creuen en la universitat i aquest és el motiu que s'hi hagin aplicat les retallades actuals.

No hay comentarios:

Publicar un comentario